GYED,  TB ellátások

Diplomás GYED

GYED, azaz gyermekgondozási díj, mely egy biztosítási jogviszonyhoz kötött támogatás a gyermeket vállalók részére. Kevésbé közismert, de jár azoknak is, akik felsőoktatási intézmény nappali tagozatán folytatnak tanulmányokat, tehát hallgatói jogviszonyuk van.

Nézzük most meg, mit kell tudni az
úgynevezett diplomás GYED-ről!

Ki jogosult a diplomás GYED-re?

Az a szülő nő, aki valamilyen oknál fogva nem jogosult GYED-re és

  • gyermeke születését megelőző két éven belül államilag elismert felsőoktatási intézményben teljes idejű képzésben legalább két félév aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik. Egy félévre csak egy aktív hallgatói jogviszony vehető figyelembe. Valamint
  • a gyermek a hallgatói jogviszony fennállása alatt vagy a hallgatói jogviszony szünetelését, illetve megszűnését követő 1 éven belül születik.

Továbbá jogosult rá az is, akinek gyermeke a diplomás GYED folyósítása alatt születik, és a fenti feltételek fennálnak.

Első sorban az anya jogosult a diplomás GYED-re. Amennyiben az anya meghal, vagy nem felel meg a diplomás GYED feltételeinek és GYED-re sem jogosult, úgy az apa is igényelheti, de csak abban az esetben, ha minden feltételnek megfelel.

Nagyon fontos, hogy munkát végezni leghamarabb a gyermek születését követő 169. naptól lehetséges, különben nem jár a diplomás GYED.

Nagy különbség a GYED és a diplomás GYED között, hogy míg az előbbi a csed lejárta után jár, addig az utóbbi már a gyermek születésétől kezdve jár egészen 2 éves korig.

Mekkora az összege?

Diplomás GYED összege többféleképpen állapítható meg, a szabályok pontos ismerete mellett. Tehát továbbra sem ajánlom senkinek az internetes kalkulátorok használatát.

Két fő irány:

  1. Nincs és még nem is volt jogviszony
  2. Tanulmányok mellett van jogviszony.

Felsőfokú alapképzésben, felsőfokú szakképzésben vagy felsőoktatási szakképzésben, valamint a szakirányú továbbképzésben részt vevő hallgató esetén a diplomás GYED mértéke a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér 70 %-a, mely 2024-ben bruttó 186.760,- forint.

A mesterképzésben, egységes, osztatlan képzésben vagy doktori képzésben részt vevő hallgató esetén a jogosultság kezdő napján érvényes garantált bérminimum 70 %-a lesz a diplomás GYED, ami 2024-ben bruttó 228.200,- forint.

Amennyiben a diplomás GYED-re jogosult személy a tanulmányai mellett rendelkezik biztosítási jogviszonnyal is, akkor figyelembe vehető bizonyos feltételek mellett a szerződés szerinti jövedelme is, mellyel akár magasabb összeg is elérhető. Ennek kiszámítása összetett és bonyolult, minden esetben szakember feladata.

A GYED esetében 15% SZJA és 10% nyugdíjjárulék fizetési kötelezettségünk van, a családi adókedvezmény érvényesíthető belőle.

Igénylése

Az „Igénybejelentés hallgatói jogviszony alapján igényelt gyermekgondozási díjra” elnevezésű nyomtatványon tudjuk kérelmezni, melyet biztosítási jogviszony hiánya esetén, illetve, ha az apa igényli, a lakóhely szerint illetékes kormányhivatalhoz kell benyújtani. Amennyiben a szülő nő az igénylés időpontjában biztosított, akkor a munkáltatóhoz szükséges benyújtani.

Az igényléssel egyidejűleg be kell nyújtani a születési anyakönyvi kivonat másolatát és az „Igazolás aktív hallgatói jogviszonyról gyermekgondozási díj igényléséhez” elnevezésű nyomtatványt, melyet az oktatási intézmény állít ki.

Jó hír, hogy ha valamilyen oknál fogva elkéstünk az igényléssel, akkor is megkaphatjuk visszamenőlegesen, maximum 6 hónapra.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük