TB ellátások

Egészségügyi szolgáltatási járulék fizetés – 2023-2024

A magyar társadalombiztosítás alapja a társadalombiztosítási járulék fizetése. Biztosítottá válni elsősorban ennek megfizetésével lehetséges. Azonban vannak olyan esetek, amikor ettől függetlenül is biztosítottá válik a személy.

Biztosított és ezáltal egészségügyi szolgáltatásra jogosult, aki:

 • munkaviszonyban áll,
 • szövetkezet tagja és ott személyesen közreműködik,
 • tanuló,
 • álláskeresési támogatásban részesülő,
 • egyéni, társas vagy KATA-s vállalkozó,
 • díjazás ellenében egyéb jogviszonyban álló, mint például megbízási szerződés – de csak a minimálbér 30%-át előrő jövedelem felett,
 • egyházi szolgálati jogviszonyban álló személy,
 • mezőgazdasági őstermelő adott feltételek mellett,
 • állami projektértékelő jogviszonyban álló személy, adott feltételek mellett.

A felsoroltakon kívül egészségügyi szolgáltatásra jogosult többek között, aki

 • CSED-ben, örökbefogadói díjban, GYED-ben, GYES-ben, baleseti táppénzben vagy járadékban
 • részesül,
 • saját jogú öregségi nyugdíjban vagy hozzátartozói nyugellátásban részesül,
 • fogyatékossági támogatásban, rokkantsági járadékban részesül,
 • kiskorú

Aki nem biztosított és egyéb jogcímen sem szerez jogosultságot az egészségügyi ellátásra, annak
bizony fizetnie kell az egészségügyi szolgáltatási járulékot.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetésével tudnak külön díjazás nélkül ellátni a háziorvosnál, kórházban, és ezzel van lehetőség minden egyéb közegészségügyi szolgáltatást igénybe venni.

Sajnos a köznyelv szeretettel használja az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére a következőt: „Én fizetem a TB-t!”. Ez nem társadalombiztosítás, nem biztosított időszak, amikor valaki ezt fizeti!

Kinek kell fizetnie? – Akinek nincs, vagy megszűnik a jogosultsága az egészségügyi szolgáltatásra. Pl. iskola befejése után nem helyezkedik el, vagy megszűnik a jogviszonya, esetleg igazolatlanul van távol a munkahelyéről.

Bizonyos esetekben azonban a biztosítási jogviszony megszűnése után is jogosultak maradunk az egészségügyi ellátásra:
Ha a szolgáltatásra jogosító feltétel, például a korábbi munkaviszony

 • a megszűnés előtt megszakítás nélkül legalább 45 napig fennállt, akkor további 45 napig,
 • 45 napnál rövidebb ideig tartott, akkor az annak megfelelő időtartamig, illetve
 • 45 napig tartott ugyan, de az azt követő jogosultsági feltétel csak ennél rövidebb ideig állt fenn, viszont a két jogosultsági feltétel – például két egymást követő munkaviszony – között 30 napnál kevesebb idő telt el, akkor szintén további 45 napig igénybe vehető az egészségügyi szolgáltatás


A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy amennyiben megszűnik egy 45 napnál hosszabb munkaviszonyunk, akkor még 45 napig minden további teendő nélkül jogosultak vagyunk egészségügyi ellátásra. Utána viszont fizetnünk kell az egészségügyi szolgáltatási járulékot egészen addig, amíg ismét el nem helyezkedünk, vagy regisztrálunk a munkanélküli hivatalban.

Fontos, hogy ha a munkahelyünkről igazolatlanul vagyunk távol egy vagy több napot, vagy akár igazolt de nem fizetett távolléten vagyunk, akkor azokra a napokra is meg kell fizetni a járulékot.

Hasonló eset, amikor az édesanya a munkahelyén fizetés nélküli szabadságon van, mert gyermekét gondozza odahaza. Viszont a GYED-et apuka veszi igénybe a magasabb összege miatt. Ilyenkor az anya ellátás nélkül marad – a GYED-et nem ő kapja, a munkahelyén pedig fizetés nélküli távolléten van. Tehát nincs biztosítása és maga után kell fizetnie a havi összeget.

Hogyan kell befizetni? – A NAV automatikusan előírja a fizetési kötelezettséget és erről levelet küld a magánszemélynek. 

Azonban előfordulhat, hogy az információ valahol elakad és a NAV mégsem írja elő automatikusan. Ebben az esetben az ONYA felületén vagy a 23T1011U jelű nyomtatványon meg lehet tenni a bejelentkezést. Ha a NAV nem jelentkezik, mi pedig mélyen hallgatunk az sajnos nem mentesít a fizetési kötelezettség alól.

A járulékot havonta, tárgyhónapot követő 12-ig kell befizetni a 10032000-06055826 számlaszámú, 408-as adónemkódú számlára. Közlemény rovatban az adóazonosító jelet szükséges feltüntetni.

Mennyi az összege? – Az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 2023-ban 9.600 forint. Tört hónap esetén napi 320 forint, 2024-ben 11.300 forint havonta, 380 forint naponta.

Hogyan lehet ellenőrizni? – Egy nagyon hasznos oldalon keresztül: https://ugyfelportal.nav.gov.hu/
Ügyfékapu azonosítással belépve az Adószámla menüpontra kattintva új lekérdezés indítását követően letölthető az adófolyószámlánk, melyen 408-as adónemkód alatt látható az előírás és a befizetés. Ha az egyenleg 0, akkor rendben vagyunk. Ha tartozás van, akkor azt értelemszerűen be kell fizetni.

Nagyon-nagyon fontos! Ha a tartozás eléri a 6 hónapot, a TAJ szám érvénytelenítésre kerül, vagyis nem vehető igénybe térítésmentesen semmilyen egészségügyi szolgáltatás.

Milyen hátrányokkal jár az, ha csak egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetsz?

Feltételezve azt, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése meghaladja a 30 napot, vagy két jogviszony között 30 napot meghaladó megszakítás telik el:

 • táppénzre csak annyi napra leszel jogosult, amennyit ismét biztosításban töltesz (első 180 napban csak a minimálbér után, az első 729 napra pedig 50%-os mértékű táppénz jár)
 • ha hosszasan vagy biztosítatlan, ez az időszak kieső idő minden későbbi ellátáshoz szükséges időszakból, kieső idő nyugdíj esetén
 • ha babát terveztek, ez az időszak sehová sem számítható be, és ha 1 évet meghaladó időtartamra fizetsz eü.szolg. járulékot (pl teljes GYED időszak alatt apa kapja az ellását), és így érekzik a kistestvér, CSED és GYED nem fog járni.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Kedves Érdeklődő!

Tájékoztatni szeretnélek, hogy 2024.03.29-04.07. között szabadságon tartózkodom. Az ezen időszak alatt érkező levelekre 04.08-tól tudok válaszolni.  

Melinda