CSED,  GYED,  TB ellátások

Ellátások ikrek után

Amikor bővül a család…ráadásul ikrekkel!

Mindenkit nagy feladat elé állít az élet, ha gyermek születik. Amikor ikrek jönnek a világra, akkor a feladatok is minimum duplázódnak. Na de mi a helyzet az ellátásokkal? Abból is duplán jár? Nézzünk utána!

Az első kedvezmény, amit igénybe vehetünk már a várandósság során, az a családi adókedvezmény. Egészen pontosan a terhesség 91. napjától igényelhető, ráadásul teljes hónapra jár akkor is, ha a 91. napot a hónap utolsó napján tölti be a kismama. Amennyiben iker babák vannak a pocakban, úgy rögtön 2 (vagy több) gyermek után tudjuk igénybe venni, ami azt jelenti, hogy a nettó fizetés akár 40.000 forinttal is több lehet. Természetesen hármas ikrek esetében máris három gyermek után kapjuk a kedvezményt. 

Táppénz és CSED összegében nincs különbség egy vagy több gyermek között. Ez egy fizetésből megállapított ellátás, független a gyermekek számától.

A szülést követően igényelhető anyasági támogatás minden gyermek után jár, tehát ha kettő vagy több babát hozol a világra, akkor mindegyik után meg fogod kapni az egyszeri összeget. Ráadásul ebben az esetben emelt összeg jár, ami 85.500,- forint babánként.

GYED összegében szintén nincs eltérés, azonban a folyósítás időtartamában van. Egy baba esetén a gyermek 2 éves koráig jár, azonban, ha ikrek érkeztek, akkor a kicsik 3 éves koráig kapjuk a GYED-et.

A GYES esetében már van összegbéli különbség, ugyanis ha két gyermek született akkor duplán jár, ha három, akkor triplán. Míg egy baba esetében a GYES a gyermek 2 éves korától 3 éves koráig jár, addig ikreknél ez a tankötelessé válásukig, de maximum 10 éves korukig jár.

A családi pótlék is egy olyan juttatás, ami függ a gyermekek számától, így természetesen, ha egyszerre születik több baba, akkor máris több gyermek után igényelhetjük. 

CSALÁDI PÓTLÉK ÖSSZEGE

1 GYERMEK

2 SZÜLŐ

EGYEDÜLÁLLÓ SZÜLŐ

12.200,- forint

13.700,- forint

2 GYERMEK

13.300,- forint

14.800,- forint

3 VAGY TÖBB GYERMEK

16.000,- forint

17.000,- forint

 

EMELT ÖSSZEGŰ CSALÁDI PÓTLÉK ÖSSZEGE (Tartósan beteg, illetve súlyos fogyatékkal élő gyermeket nevelők esetén)

2 SZÜLŐ

EGYEDÜLÁLLÓ SZÜLŐ

23.300,- forint gyermekenként

25.900,- forint gyermekenként

NAGYKORÚ FOGYATÉKKAL ÉLŐ GYERMEKET NEVELŐK

20.300,- forint gyermekenként

Különbség mutatkozik továbbá az úgy nevezett „apa szabiban” is, ugyanis 1 gyermek esetén 5 nap jár, ikrek születésekor azonba 7 napot lehet otthon apa.

 

Pótszabadságból is rögtön több jár mindkét szülőnek, amikor ikrek érkeznek a családba. 2 gyermek esetén évente 4, három vagy több gyermek esetén pedig 7 nap pótszabadságra vagyunk jogosultak. 

Ha ismersz olyanokat, akik ikreket várnak, vagy tagja vagy ikres babaváró csoportoknak, osszd meg ezt a cikket velük is! 

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Kedves Érdeklődő!

Tájékoztatni szeretnélek, hogy 2024.03.29-04.07. között szabadságon tartózkodom. Az ezen időszak alatt érkező levelekre 04.08-tól tudok válaszolni.  

Melinda