GYED,  TB ellátások

GYED extra, avagy apa is igényelheti a GYED-et?

5/5

A  „GYED extra” csupán a köznyelvben elterjedt kifejezés, de a törvény sehol sem használja ezt a kifejezést. 

A GYED extra tulajdonképpen annyit jelent, hogy: 

 • visszamehetnek dolgozni, a GYED továbbra is járni fog a munkabér mellett
 • apa is igényelheti az ellátást.

A GYED extrát nem kell külön igényelni (mert nincs is ilyen ellátás), ha a szülő, aki eddig is kapta a GYED-et, visszamegy dolgozni. Ha viszont apa igényelné vagy venné át anyától, akkor szükség van az igénylésre (normál GYED igénylés). 

 

Na de akkor, hogy is van ez az apa-GYED?

Kezdjük talán ott, hogy ki jogosult GYED-re?

A törvény szerint – többek között – a biztosított szülő, ha a gyermek születését megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt. Szülő pedig természetesen éppúgy az apa is, mint az anya (valamint az örökbefogadó szülő, a szülővel együtt élő házastárs, és a gyám, továbbá az a személy, aki a saját háztartásában élő gyermeket örökbe kívánja fogadni és az erre irányuló eljárás már folyamatban van).

Tehát amennyiben apánál fennállnak a jogosultság feltételei, akkor igényelheti az ellátást, de csak legkorábban a CSED lejártát követően, vagy a gyermek születését követő 169. naptól.

Akár később is dönthet úgy a család, hogy az anya által elkezdett GYED-et mégis apa veszi igénybe. A GYED ugyanis 6 hónapra visszamenőleg igényelhető (legkorábban persze a CSED lejártától, vagy a szülést követő 169. naptól). Ilyen esetben az anya által jogosulatlanul felvett ellátást vissza kell fizetni, vagy kitölteni a jogosulatlan ellátás részt a GYED igénylőn és a lemondást követő nappal apa mehet GYED-re. Ez utóbbi esetben a GYED összegéből levonják a korábban jogosulatlanul felvett összeget és a különbözetet fizetik csak ki.

Mikor jó vagy jobb, ha apa igényli a GYED-et?

 • Anya nem jogosult az ellátásra, de apa igen.
 • Anya jövedelme nagyon alacsony, apa lényegesen nagyobb összegű GYED-et tud kapni.
 • A gyermeket bölcsibe szeretnék adni, anya nem tud munkába állni, de apának van munkahelye – így nem vész el a GYED.

Milyen hátrányai vannak?

 • Amennyiben apa igényli az ellátást, anya pedig nem áll munkába, akkor nem lesz tovább biztosított, tehát maga után kell fizetnie az egészségügyi szolgáltatási járulékot (köznyelvben tévesen használt TB), ami 2023-ban havi 9.600, 2024-ben 11.300 forint. Ez csak orvosi, kórházi ellátásra jogosít.
 • További gyermek tervezése esetén megeshet, hogy anya nem lesz jogosult CSED-re és GYED-re sem, mert szünetel a biztosítása. Ezáltal könnyen előfordulhat, hogy nem lesz meg 2 éven belül a 365 nap biztosítási ideje.
 • Ha anyának nem lesz meg a szükséges biztosítási ideje, akkor táppénzt sem fog tudni igénybe venni. Ha visszatér dolgozni később, csak annyi időre lesz jogosult táppénzre, amennyit a visszatérés óta munkában/szabadságon töltött és alacsonyabb összegben jár majd.
 • Az az idő, amíg anya nem dolgozik, de nem is kap GYED-et, nem fog majd beleszámítani a nyugdíjba sem.

+1) Nem hátrány és nem előny, de nagyon fontos! Több gyermek esetén minden ellátásnak egy kézben kell lennie. Például, ha apa igényli a GYED-et, de közben megszületik a kistesó, akkor anya nem tud igényelni CSED-et, hiszen azt is apának kellene – de ő nem jogosult rá.

Téves munkáltatói tájékoztatás:

Sok esetben találkozom olyan információkkal az apai GYED igénybevétele során, amikor a munkáltató a kismamát arról tájékoztatja, hogy így meg kell szüntetni az ő munkaviszonyát, mert nem ő veszi igénybe az ellátást. Ez TÉVES! A Munka Törvénykönyve ugyanis nem köti ellátás folyósításához a fizetés nélküli szabadság igénybevételét:
2012. évi I. törvény (Mt.): 

128. § *  (1) A munkavállaló gyermeke harmadik életéve betöltéséig – a gyermek gondozása céljából – fizetés nélküli szabadságra jogosult, amelyet a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadni.

(2) A munkavállaló – örökbe fogadott gyermeke gondozása céljából – a gyermek gondozásba történő kihelyezésének kezdő időpontjától számított három évig, három évesnél idősebb gyermek esetén hat hónapig fizetés nélküli szabadságra jogosult, amelyet a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadni.

(3) *  A munkavállaló a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 42/G. §-a szerinti gyermekgondozási díj időtartamára fizetés nélküli szabadságra jogosult.
130. § *  A munkavállalónak gyermeke személyes gondozása érdekében – a 128. § (1) és (2) bekezdésében foglaltakon túl – fizetés nélküli szabadság jár a gyermek tizedik életéve betöltéséig a gyermekgondozást segítő ellátás folyósításának tartama alatt.

Itt megtévesztő lehet a (3): ez a nagyszülői GYED-et szabályozó törvényi részletre vonatkozik. A 130.§ pedig a tartós beteg gyermekre akár 10 éves korig igénybe vehető GYES-re.

Mint látható, nincs a jogszabályban említés a normál GYED és GYES ellátásra. Így tehát anyuka jogosult a gyermek gondozása céljából fizetés nélküli szabadságot igénybe venni akkor is, ha egyébként apa igényli a GYED-et. 

Igénylése

Az apa-GYED-et ugyanúgy kell igényelni, mint ha anya tenné: Írásban, az „Igénybejelentés gyermekgondozási díjra” elnevezésű nyomtatványon két példányban a foglalkoztatónál.

Az álláskeresési támogatásban részesülő a támogatást folyósító munkaügyi központnál nyújthatja be az ellátás iránti kérelmét.

 

Az egyéni vállalkozó, az őstermelő, valamint az önfoglalkoztató a székhelye, lakóhelye szerint illetékes egészségbiztosítási pénztári feladatkörében eljáró fővárosi és megyei kormányhivatalhoz, illetve a főváros és Pest megye esetében a Budapest Főváros Kormányhivatalához elektronikus úton nyújthatja be a kérelmét.

Előtte azonban az anyának le kell mondania az ellátásról, amit addig kapott. Ha ez GYES, akkor a kormányhivatalnál kell intézni. Ha CSED, és nem CSED+GYED együttes igénylőt adott le korábban, akkor nincs teendő, a CSED lejárta után a CSED határozattal kérheti apa a GYED-et. Ha együttes igénylőt adott le, akkor a munkáltatónál, kifizetőnél kell jelezni, hogy nem kéri a GYED-t. Korábbi GYED folyósítása esetén pedig a GYED-et megállapító szerv felé (munkáltató vagy kormányhivatal) kell eljuttatni a GYED lemondó nyilatkozatot.

Mindezekkel együtt érdemes tervezni és előre gondolkodni – ráadásul hosszú távon. Jelentős pénzösszegeket nyerhetünk, de akár veszíthetünk is, ha meggondolatlanul választunk.

Minden eset más, minden családi helyzet egyedi. Mérlegelni csak a pontos körülmények ismerete mellett lehetséges. Ha ebben segítséget szeretnél kapni, akkor keress bátran és együtt megbeszéljük, hogyan jártok a legjobban!

39 hozzászólás

   • Anett

    Kedves Melinda !
    Szeretném szeptembertől apának átadni a gyedet mert a 15 hónapos kislány kezdi a bölcsit viszont közbe En kismama vagyok így én pedig táppénzre mennek szeptembertől, ez így megoldható ? Illetve ha megszületik a kicsi en fogom kapni a csedet, apa kaphatja tovább a nagyra a gyedet ?
    Köszönöm a segítséget !

    • Melinda

     Kedves Anett!

     Akár maradhat a táppénz mellett a GYED is, a CSED 1. napjától ugyanis vissza kell majd azt vennie, mert az ellátásoknak egy kézben kell lenniük. De természetesen akár át is adható a táppénz idejére a GYED apukának, ha ezzel jár jobban a család, de ezt vissza kell majd venni!

     Üdv,
     Melinda

  • Krisztián

   Üdvözlöm.
   Én egyéni vállalkozó vagyok 2éve.
   A kisbabánk be töltötte a 6.hónapot.
   A párom Gyes-en van vele otthon.
   A kérdésem az lenne,hogy én igénybe tudnám venni a GYED extrát?
   Ha igen,akkor a könyvelőm intézi vagy nekem kell mennem valahova?,
   Előre is köszönöm a válaszát.
   Tisztelettel.: Krisztián

   • Melinda

    Kedves Krisztián!

    A könyvelőn keresztül kell beadni az igénylést, előtte anyukának le kell mondani a GYES-t. A leírtak alapján, ha a vállalkozás nem szünetelt, valószínűleg megvan a baba születését megelőzően a 365 biztosított nap, így a GYED-re jogosult lesz.

    Üdvözlettel,
    Melinda

    • Beáta

     Kedves Melinda.
     Jelenleg itthon vagyok a 2 éves kisfiammal és az 5 hónapos kishúgával.
     A munkahelyem a kislányom születése előtt sajnos megszűnt. Most jelenleg a 2 kicsi után kapom a GYEST ami hát elég kevés.
     November elején tudja a férjem igényelni az apai Gyedet és ugye nekem akkor le kell mondani a kislány után amit kapok Gyest. Viszont ha jól értettem amit írt akkor a 2 éves kisfiam után járó gyesről is le kell mondanom hogy mindent a férjem igényeljen? Ez végülis a tv biztosították miatt kérdés, ugye dolgozni nem szeretnék vissza menni a pici miatt.

     Köszönöm előre is a választ.

     • Melinda

      Kedves Beáta!

      Apuka legkorábban a szülést követő 169. naptól igényelhet GYED-et a kicsire, amennyiben ezen a napon biztosítási jogviszonyban áll, és a baba születését megelőző 2 évben rendelkezik legalább 365 biztosított nappal
      Amelyik naptól ő GYED-et igényel, a nagyobbra járó GYES-t is át kell vennie. Tehát te lemondod, ő pedig igényli.
      Az apai GYED és GYES 1. napjától Neked fizetned kell magad után az egészségügyi szolgáltatási járulékot. Ezt automatikusan elő fogja írni az adóhivatal. Ha 1 hónapon belül nem érkezik határozat erről, érdemes felkeresni őket.

      Üdv,
      Melinda

  • Veronika

   Üdv! 2022.08.15.-én született a kislányom eddig én voltam vele gyesen, azobnan novemberben lemondtam,hogy a férjem kapja a gyed extrát azt mondták a gyermek 169.napjatól írjam be a lemondásom ,apuka meg a lemondásom másnapján vegye igénybe a gyed extrát,hogy folyamatos legyen. Azonban én kaptam egy papírt,hogy fizessem vissza a gyest a lemondásomtól ami tavaly január volt. Az lenne a kérdésem,hogy ez miért történhetett és akkor apa is vissza kapja a gyedet?
   Előre is köszönöm a segítséget!

   • Melinda

    Kedves Veronika!

    Erre így nehéz válaszolni, a pontos visszafizető határozatot kellene látni, elolvasni az indoklást, hogy miért kötelezik erre. alapvetően novemberi beadás esetén is maximum 2023.05.01-től lehet indítani az egész folyamatot, nem a 169. naptól, mert a jogszabály maximum 6 hónapra visszamenőleg engedi az igénylést, módosítást, átadást. Itt valószínűleg a beírt 169. nap dátuma okozza a problémát. Ezt a családtámogatási osztállyal kell rendezni.

    Üdv,
    Melinda

  • Dukai Erika

   Kedves Melinda!
   Segítsègèt szeretnèm kèrni. Második kislányom születèse után fèrjem igènyelte a Gyed extrát nagyon magas jövedelme miatt valamint nem szerettünk volna több babát,itthon vagyok a kicsivel ès most, hogy 1,5èves mind a ketten vágyunk mèg egy kisbabára. Megvárnánk amig betölti a 2èvet addigis fizetem a biztosítást, gyest èn fogom igènyelni. Jogosult lennèk terhes táppènzre menni ha teherbe esek? Csedet ha jól èrtettem nem igènyelhetem mert nem dolgozok csak a biztosítast fizetem.
   Ha betölti a kisbaba a fèl èvet akkor a fèrjem ismèt igènyelhetnè a Gyed extrát?
   Köszönöm szèpen

   • Melinda

    Kedves Erika!

    Amennyiben a következő baba a GYES lejárta után születik, és a GYES alatt van jogviszony, akár fizetés nélküli szabadsággal, így meglesz a baba születését megelőző 2 évben a 365 biztosított nap, így a CSED és GYED is járni fog. Ha a baba a GYES alatt születik, és az apai GYED miatt nem lesz 365 nap, akkor csak a GYES jár rá, és majd apa a szülést követő 169. naptól tud GYED-et igényelni.
    A táppénz abban az esetben jár, ha a GYES mögött van jogviszony. Táppénz ebben az esetben annyi napra jár, amennyi nap a GYES kezdete óta a eltelt.
    Üdvözlettel,
    Bán Melinda

 • Roland

  Üdv októberben fog születni a 2. Gyermekem .
  Az első gyermekemre a párom igényelte meg a családi P. És gyest ami most júl 10 én lejár a gyes mivel 3 éves lesz a kislányom.
  Nem dolgozott párom én dolgozom .
  Én megigenyelhetem a gyed extrát?
  Bruttó 268 ezer Ft a fizetésem mennyit kapnék?köszönöm előre is a válaszát.

  • Melinda

   Kedves Roland!

   Amennyiben a GYED-re való jogosultság feltételei fennállnak, tehát a 2. baba születését megelőző 2 évben meglesz a 365 biztosított nap, és a GYED 1. napján is biztosított lesz, akkor a 2. gyermekre a születését követő 169. naptól veheti igénybe a GYED-et. Hamarabb nem, az első 168 napra anyuka GYES-t tud igényelni.

   Üdvözlettel,
   Melinda

   • Dávid

    Üdvözlöm !
    Magasabb keresett miatt én fogom a GYEDET igénybe venni a feleségem jelenleg kapja a csedet , neki ebbe az esetbe megszűnik a munkaviszony, ha én igénylem a gyedet ?
    A GYED igenylésnél , ha én igénylem de a feleségem bankszámlájára szeretném az összeget kérni , megoldható ? Vagy csak saját névre szóló számlára lehetséges ?

    Üdvözlettel : Dávid

    • Melinda

     Kedves Dávid!

     Anya munkaviszonya megmarad, a munkaviszonyból fizetés nélküli szabadságot kell kérnie a gyermek 3 éves koráig. Ez nem ellátáshoz kötött, bár a munkáltatók szeretik ezt állítani, hogy ha nem anya kapja a GYED-et, akkor meg kell szűnnie a munkaviszonynak, de ez nincs így! A GYED egy családi ellátás, anyuka pedig munkajogilag a szülési szabadságot követően fizetés nélküli szabadságra jogosult, amennyiben erről nyilatkozik.
     A kiutalásra használt bankszámla felett az igénylőnek rendelkezési joggal kell bírnia, de ezt nem tudják ellenőrizni.

     Üdv,
     Melinda

     • Hochreiter Fanni

      Üdvözlöm
      Nekem olyan kérdésem lenne hogy attól függetlenül hogy apa veszi fel a gyedet dolgozhat mellette???

  • Bôti Lilla

   Üdvözlöm!
   Apa igènyli a Gyedet ès èn csak előtte csed igénylőt adtam le, nem pedig csed+gyed igénylőt. Tudom hogy magam után kell fizetnem eü-hozzájárulást, de nekem kell hozzá külön kitölteni T1011 nyomtatványt vagy csak elutalom a Nav nak az összeget? Illetve ha tört hónap van pl. aug 24-től már lejár a csed akkor ezt a hónapot a jővő havi járulékkal együtt szeptember 12-ig kell elutalni? Köszönöm

   • Melinda

    Kedves Lilla!
    A NAV automatikusan előírja az eü.szolg. járulék fizetését majd, és küldi róla a határozatot, csekket.
    Ha ez mégsem történne meg 1 hónapon belül, akkor érdemes felkeresni a NAV ügyfélszolgálatot, vagy a T1011-es nyomtatványt kitöltve beküldeni az adóhatóság felé. Ha a GYED 08.25-től kezdődik, augusztusra 08.25-08.31. közötti időszakra időarányosan kell megfizetni majd napi 320 Ft-ot 09.12-ig.

    Üdvözlettel,
    Melinda

 • Beáta

  Négy gyermek esetén( 12 éves, 10 éves 8. éves és 6 hónapos) az anya Gyermeknevelési ellátást igényel, az apa a GYED extrát szeretne a 6 hónapos gyermek után. Jogosult az anya és apa is fenti ellátásokra, mivel ugyanazon gyermek után kérik.

  • Melinda

   Kedves Beáta!

   A gyermeknevelési támogatás (GYET) egyik alapfeltétele, hogy a legkisebb gyermek 3 éves legyen. Mivel a legkisebb gyermek 6 hónapos, ez a feltétel nem teljesül, így a GYET nem vehető igénybe.

   Üdvözlettel,
   Melinda

   • Éva Ágoston-Biro⁸

    Üdvözlöm.
    A kérdésem az lenne abban az esetben ha apa veszi igénybe a gyedet én fizetettlen szabadságra jövök ,a tbt fizetem magam után. Van e védettségem vagy a munkáltató ez idő alatt elengedhet-e?

    • Melinda

     Kedves Éva!

     Mt. 65.§
     (3) * A munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt
     a) a várandósság,
     b) a szülési szabadság,
     c) az apasági szabadság,
     d) a szülői szabadság,
     e) a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság (128. §, 130. §),
     f) a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés,
     g) a nő jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelésének, de legfeljebb ennek megkezdésétől számított hat hónap, és
     h) az 55. § (1) bekezdés l) pontja szerinti mentesülés
     tartama alatt.

     Tehát függetlenül attól, hogy a GYED-et ki veszi igénybe, a fizetés nélküli szabadság időtartama alatt felmondási védelem áll fenn.

     Üdvözlettel,
     Bán Melinda

 • Barbara

  Jó napot! Segítséget szeretnék kérni. A párom 2023 augusztus 8.-án volt egy éves a munkahelyén.Tehát 2022. 08.08-án kezdettm Előtte nem volt TB jogviszonya. A gyermekünk 2022. Szeptember 14.-én született. Igényelhetjük a GYED Extrát?

  • Melinda

   Kedves Barbara!

   Ahhoz, hogy apuka GYED-et tudjon igényelni, a baba születését megelőző 2 évben kell rendelkeznie a 365 biztosított nappal. Ha 2022.08.08-án kezdett, akkor a baba születése előtt csak 37 napja van, így a GYED-re nem jogosult.

   Üdv,
   Melinda

 • Szabina

  Jó napot!
  Szeretnék érdeklődni,hogy a párom műtöttét,ezért táppénzen volt 6hetet(07.21-09.08-ig).Ez idő alatt megigényeltük az ő részére a gyedet.(08.12-től) Az oep-et felhívtuk,mert nem értettük miért nem kapta még meg a gyedet,ekkor kiderült a gyedet kiutalták csak a táppénzt nem.Na de itt jön számomra az érdekesség.Elvileg csak 08.11-ig kapja meg a táppénzt!
  Itt jönne a kérdésem: A táppénz és a gyed folyósítása ilyenkor nem lehetséges együtt?Alapból táppénzen volt már mikor intéztük a gyedet.
  Számomra érdekes,hogy csak addig kapja meg a párom a táppénzt amíg nem kapta a gyedet.
  Válaszát előre is köszönöm.Szép napot!

  • Melinda

   Kedves Szabina!

   De igen, a kettőre együtt jogosult.
   Ebtv.
   39. § * (1) * Az, aki ugyanazon biztosítási jogviszony alapján egyidejűleg táppénzre vagy baleseti táppénzre, csecsemőgondozási díjra, örökbefogadói díjra, illetve gyermekgondozási díjra is jogosult, választása szerint – az e törvényben foglalt kivételekkel – csak az egyik ellátást veheti igénybe.

   (2) * Az, aki ugyanazon gyermek jogán egyidejűleg gyermekgondozást segítő ellátásra, gyermeknevelési támogatásra (a továbbiakban együtt: gyermekgondozási támogatás) és az (1) bekezdés szerinti ellátásokra is jogosult, választása szerint csak az egyik ellátást veheti igénybe, kivéve azt a személyt, aki gyermekgondozási támogatás, illetve gyermekgondozási díj, örökbefogadói díj igénybevétele mellett munkát vállal és keresőképtelenségére tekintettel táppénzre vagy baleseti táppénzre jogosult.

   Üdvözlettel,
   Melinda

   • Anett

    Kedves Melinda !
    Jelenleg apuka veszi igénybe a Gyedet április 9-re vagyok kiírva a teso május 10. Tölti a 2 évet jár bölcsibe szeretnek érdeklődni, hogy arra az 1 hónapra elég ha nem jár bölcsődébe vagy ki is kell iratnom az intézményből , hogy ne bukjam el a gyedet ? Gondolom szülés előtt vissza kell vennem a GYED ellátást apától ?!

    • Melinda

     Kedves Anett!

     Elegendő, ha nem jár, és nem jelentik le aktív jelenléttel a gyermeket. Igen, a CSED 1. napjával a GYED-et is vissza kell venni apukától.

     Üdv,
     Melinda

    • Éva

     Kedves Melinda!
     Olvastam a cikkben, hogy az ellátásoknak egy kézben kell lenniük.
     Vonatkozik ez a gyodra is?
     Kisfiam utan gyod ellátásban részesülők, eközben varandos vagyok.
     Ha a gyedet a kisbabára majd apa igényelné, akkor én elveszíteném a gyodot a nagyfiamra? (Apa 12 órában dolgozik, tehát ő gyodot nem kaphatja).

     • Melinda

      Kedves Éva!

      Nem, a GYOD ez alól kivétel, a GYOD járhat Neked, míg apa a kicsire GYED-et igényel.

      Üdv,
      Melinda

 • Tibi

  Kedves Melinda,
  Jelenleg Gyed extrán vagyok már több hónapja, melyet a munkáltatóm fizet, mert kifezetőhely a sok alkalmazott miatt. Azonban sajnos a munkahelyemen bekövetkezett leépítés engem is elért, így a következő hónapban megszűnik a munkaviszonyom. (közös megegyezéssel) Érdeklődni szeretnék, hogy ilyenkor továbbra is igénybevehetem-e a gyed extrát, illetve van-e valamilyen teendőm az állam felé? (pl: papír benyújtása)
  Előre is köszöm válaszát.
  Üdv,
  Tibi

  • Melinda

   Kedves Tibi!

   Elnézést a megkésett válaszért. Igen, a GYED továbbra is jár változatlan formában. Ami ilyenkor hátrány, ha GYED-ben részesülsz, álláskeresési járadékot a munkaviszony megszűnése után nem tudsz igénybe venni.
   A GYED-del akkor lesz teendő, ha lesz új jogviszonyod, ugyanod a jelenlegi GYED határozat másolatával az új jogviszonyba GYED továbbfolysósítási kérelmet kell leadni.

   Sok sikert kívánok!
   Melinda

 • Anett

  Kedves Melinda! A kisfiam születésekor nem voltam jogosult a csedre, így gyes-t kaptam. Most eltelz a 168 nap csed ideje és a férjem megigébyelte a gyed-et. Érdeklődni szeretnék, hogy mehet-e a továbbiakban úgy, hogy én kapom a gyes-t, apuka meg a gyes összegével csökkentve a gyedet? Vagy le kell mondanom a gyes-t? Úgy hallottam, hogy egy kézben lehet csak az ellátás/ok. Köszönöm, ha válaszol.

  • Melinda

   Kedves Anett!

   Egy gyermekre egyszerre egyféle ellátás és csak az egyik szülőnek jár. Így a 169. naptól apa igényelheti a GYED-et, de akkor a Neked járó GYES-t ettől a naptól le kell mondani.

   Üdv,
   Melinda

 • Anita

  Jelenleg férjem veszi igénybe a GYED-et. Úgy volt, hogy a két gyermek között visszamegyek dolgozni. Végül mégsem mennék vissza. 1. gyermek 2024.07.15-én tölti a 2 évet. Visszamenőleg lehet módosítani, hogy mégis én vegyem igénybe a GYED-et?

  • Melinda

   Kedves Anita!

   Amennyiben a jogviszonyod fennáll (fizetés nélküli szabadsággal), vagy nem áll fenn, de anno elkezdődött részedre a GYED folyósítása, akkor igen, visszamenőleg az igény benyújtását megelőző 6. hónap első napjától lehet módosítani. Most már március van, így ha most adjátok be, 2023.09.01-től kérhető legkorábban a GYED a részedre.

   Üdvözlettel,
   Melinda

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Kedves Érdeklődő!

Tájékoztatni szeretnélek, hogy 2024.03.29-04.07. között szabadságon tartózkodom. Az ezen időszak alatt érkező levelekre 04.08-tól tudok válaszolni.  

Melinda