munkajogi

Szülői és apasági szabadság

Gyermekünk születése esetén a munkahelyünkön többlet szabadságokra leszünk jogosultak. A legtöbben tisztában vannak vele, hogy egy gyermek után 2 nap, két gyermek után 4 nap, három vagy több gyermek után összesen 7 munkanap pótszabadság jár.

Valószínűleg az apasági szabadság sem újdonság a legtöbb ember számára, viszont az új, 2023-as szülői szabadság már annál inkább az lehet.

Apasági szabadság

A munkavállalók körében már régóta ismert szabadság, mely az apát illeti meg gyermeke születése után. 2023-ban némiképp változtattak a szabályain. Nézzük mit kell tudni róla:

  • 10 munkanap jár gyermekenként, melyet a szülést követő második hónap végéig tud kivenni az apuka.
  • Fontos, hogy ha ebben az időtartamban nem veszi ki természetben, akkor az a szabadság elveszik. Nem lehet sem görgetni, sem pénzben megváltani.
  • Az első 5 napra a távolléti díj 100%-a jár, a második 5 napra viszont annak csak 40%-a.
  • Nem kötelező mind a 10 napot kivenni, lehet hármat, ötöt, hetet is akár.
  • A szabadságot az apa kérésének megfelelő időpontban, legfeljebb azonba két részletben kell kiadni. 
  • Több jogviszony esetén minden egyes jogviszonyban jogosult az apa a 10 munkanap szabadságra 
  • Az apasági szabadságra a munkavállaló akkor is jogosult, ha gyermeke halva születik, vagy meghal.

Vita tárgyát képezi ikrek esetén a pótszabadság mértéke. Jogászok álláspontja szerint a törvény szövegét értelmezve gyermekenként értendő a 10 munkanap szabadság. A Magyar Államkincstár álláspontja viszont az, hogy ikrek esetén is ugyanúgy 10 munkanap szabadság jár. A gyakorlatban ez még továbbra is egy kérdés, de azért érdemes utána menni, ha valakinek ikrei születnek.

A szabadság igénybevételéhez elengedhetetlen a születési anyakönyvi kivonat bemutatása. Örökbefogadás esetén a véglegessé vált határozat, halva születés esetén pedig a halotti bizonyítvány bemutatása szükséges.

A dokumentumok bemutatása után a munkáltatónál egy nyilatkozatot kell kitölteni az apasági szabadság igénybevételéről.
A munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt az apasági szabadság tartama alatt.

Szülői szabadság

2023-as újdonság a Munka törvénykönyvében a szülői szabadság. 

Mértéke 44 nap, mely a gyermek 3 éves koráig bármikor kivehető a munkavállaló kérésének megfelelően. Egyetlen feltétele, hogy a munkaviszony legalább 1 éve fennálljon. Természetesen, ha az 1 éves munkaviszony még nem áll fenn a gyermek születésekor, de később eléri azt, akkor jogosulttá válik a szülő a szabadságra.
Ikrek esetében a szabadság száma ugyanúgy 44 nap marad, azonban következő gyermek születésekor ismét megnyílik a 44 napra való jogosultság.
Több jogviszony esetén minden egyes jogviszonyban jár a 44 nap.
A szülői szabadság napjaira a távolléti díj 10%-a jár, melyet tovább kell csökkenteni az egyéb folyósított ellátások összegével, mint például a GYES. Tulajdonképpen így könnyen előfordulhat, hogy díjazás nem fog rá járni.

A szülői szabadság és a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság egyszerre nem adható ki. Tehát aki fizetés nélküli szabin van, nem lehet ugyanakkor szülői szabadságon.
A szabadságot a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadni, akár több részletben is.
A munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt a szülői szabadság tartama alatt.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük