GYED

GYED és bölcsi együtt? De hogyan!?

Megszámolni sem tudom, hány alkalommal merült fel kérdésként csoportban, oldalon, tanácsadás során, hogy bölcsődébe járó gyermekre jár-e a GYED? Milyen feltételei vannak? Számos kérdésre kell ilyenkor válaszolni.

 

Bemásolhatnám ide most a teljes jogszabályi részletet, ami rendelkezik arról, mely esetekben nem jár a gyermekgondozási díj. De mivel általánosságban a szülőket a munkavégzés és a vállalkozás esete érinti 99%-ban, erre a részre térek ki:

42/C. § *  (1) Nem jár a gyermekgondozási díj, ha

d) *  a gyermeket bölcsődében, mini bölcsődében, munkahelyi bölcsődében, családi bölcsődében vagy napközbeni gyermekfelügyeletben helyezték el, kivéve, ha a jogosult keresőtevékenységet folytat, nappali rendszerű oktatás keretében iskolában, szakképző intézményben tanul, vagy felsőoktatási intézményben nappali képzésben vesz részt, vagy az intézmény, ahol a gyermeket elhelyezték, rehabilitációs, habilitációs foglalkoztatást nyújt;

Ez alapján tehát akkor jár a GYED a bölcsődés gyermekre, ha a szülő újra keresőtevékenységet folytat (dolgozik, vállalkozik, stb), vagy nappali tagozaton tanul. Illetve akkor, ha ezek nem állnak fent, de a bölcsőde leigazolja, hogy rehabilitációs, habilitációs foglalkozást nyújtanak.

						

Mi viszont maradjunk most csak a keresőtevékenységnél, és nappali tagozatos jogviszonynál!

Az nem valósítható meg, hogy a szülő, aki a GYED-et kapja otthon marad, de a másik szülő dolgozik. Ez a szabály mindig arra a szülőre vonatkozik, aki az ellátást kapja. Ha pl a GYED-et apa igényli, aki dolgozik is mellette, akkor anyuka maradhat otthon továbbra is, mert az ellátást nem ő kapja.

A jogszabály nem tesz különbséget állami vagy magánintézmény között, egyik esetben sem jár. Sőt mini bölcsőde, családi napközi, stb esetén is le kell mondani, ha a GYED-re jogosult szülő nem dolgozik vagy tanul.

Sajnos már a beszoktatás ideje alatt is figyelni kell erre, már ekkor is aktív jogviszonnyal kell rendelkeznie a szülőnek, ami lehet ilyenkor akár a felhalmozott szabadság is, nem kötelező a konkrét munkavégzés. Vagy már ekkor aktív vállalkozás, nappali jogviszony szükséges.

A jogszabály szerencsére nem köti ki, hogy heti 20 vagy 40 óra munkavégzés szükséges, így akár heti néhány óra is elengedő. Viszont az egyszerűsített foglalkoztatás nem megfelelő ehhez.

Fontos arra figyelni, hogy az ellátást nem megvonják, hanem a szülőnek kell tudnia, hogy jogszabály alapján jogosult, vagy nem jogosult a GYED-re, és neki kell önként lemondania róla. Ha ezt nem teszi meg és egy ellenőrzés során kiderül, hogy jogtalanul vette igénybe az ellátást, vissza kell fizetni azt, és esetleg büntetőkamat is.

Mikor jár tehát a GYED bölcsőde mellett:

 • nappali tagozatos jogviszony idejére
 • munkavégzés idejére, akár heti pár órában is
 • szabadság alatt
 • táppénz alatt (akár a várandóssági táppénz alatt is, de ha CSED-et kap már egy következő babára, akkor nem jár a GYED)
 • vállalkozás indítása/folytatása esetén
 • őstermelés esetén
 • megbízási szerződés esetén

Nem könnyű eldönteni, hogy a bölcsődei időszakot hogyan lenne anyagilag legcélszerűbb lebonyolítani, hogy az ellátás se vesszen el. Ha a fenti silabusz nem elég támpont ehhez, keress meg, segítünk. 

31 hozzászólás

 • TÓTH ANDREA

  Üdvözlöm!
  Beszoktatásba vagyunk a bölcsibe szeretném tudni hogy most szabit töltöm hogy gyed et meg fizetést is úgy kapom ? BE KEL JELENTENEM VAlahova?

  • Melinda

   Kedves Andrea!

   A szabadság keresőtevékenységnek számít, így bölcsődei ellátás esetén is jár a GYED a gyermekre. A szabadságra járó bér és a GYED is megilleti. Ezt így nem kell bejelenteni sehová, az ellátás folyósítása változatlan marad.

   Üdvözlettel,
   Bán Melinda

   • Julianna

    Kedves Melinda!

    Vállalkozás indítása esetén van bármilyen minimum vagy kötelező kitétel aminek meg kell felelni ahhoz, hogy a GYED és a bölcsi működhessen együtt?
    Pl általány adózóként van e valami minimum bevétel amit el kell érnem?
    Vagy elég az, ha elindítom a vállalkozást és ezzel egy időben már kezdheti a gyermekem a bölcsődét?

    Válaszát előre is köszönöm.

    • Melinda

     Kedves Julianna!

     Az Ebtv. keresőtevékenységet ír elő. Keresőtevékenység pedig minden biztosítási jogviszony, amit a Tbj. 6.§-a felsorol. Így egy egyéni vállalkozás indításával elvileg ez teljesül.

    • Betti

     Kedves Melinda!
     Gyermekem 2023. szeptemberben kezdte a bölcsit. Gyedet az édesapja kapta utána decemberig (akkor töltötte be a 2 évet), aki amúgy dolgozik is. Én vállalkozás indításban vagyok, de az ősz az előkészületekkel telt, tehát hivatalosan még nem vallalkozom, nem dolgozom. Ez esetben a gyedet vissza kell fizetnünk szeptembertől decemberig?
     Köszönöm válaszát.

     • Melinda

      Kedves Betti!

      Mivel apa kapta a GYED-et, így nála kell a keresőtevékenységnek is teljesülni. Ha apa dolgozott, jogoson járt a GYED is.

      Üdv,
      Melinda

   • Kriszti

    Kedves Melinda! Elég nagy gondban vagyok, ezért szeretném a segítségedet kérni. Szeptember közepén elkezdtük a beszoktatást a bölcsibe, és csak most szembesültem vele, hogy ilyen esetben nem vagyok jogosult a gyedre. Október 6-tól leszek ismét aktív munka viszonyban, ekkor is kezdtük volna a bölcsit, de szeptemberben közölték, hogy vagy elkezdi korábban, vagy másnak adják át a helyét és mi várolistára kerülünk, ami több 100 fős. Mit tehetek? Valahogy lehetne rendezni a helyzetet, hogy ne essek el ennyi pénztől és a folyamatos biztosítási jogviszonyom is megmaradjon? A férjem vállalkozó. Van értelme átvennie a gyedet, vagy már értelmetlen?

    Ha esetleg számíthat, nyár elején elvégeztem egy tanfolyamot, ami alapján weboldalakat készíthetek home-office jellegűen. Szeptember óta folyamatban van az első projektem, ehhez számlázás előtt (november elején) terveztem a vállalkozói igazolványt másodállásban kiváltani. Egy megbízási szerződés segíthet, amit magánszemélyként írtuk még szeptemberben?

    Teljesen tanácstalan vagyok, fel sem merült bennem, hogy gond lehet belőle, ha engedek a bölcsinek és 3 héttel előbb kezdünk….😪 Ami egyébként eddig 2 hét beszoktatásból és 1 hét betegségből állt. Bármilyen ötletet köszönök.

    • Melinda

     Kedves Kriszti!

     Ahhoz, hogy a GYED-ről ne kelljen lemondani, a bölcsi 1. napjától keresőtevékenység vagy nappali tanulmányok szükségesek. Keresőtevékenységként megbízási díjas jogviszony is megfelelő, amennyiben az ebből származó jövedelem eléri a minimálbér 30%-át legalább.
     A másik lehetőség, hogy te lemondod a GYED-et attól a naptól, amikor a kicsi elkezdte a bölcsődét, és apuka ettől a naptól igényli. Apuka nem azt a GYED-et fogja kapni, mint te, hanem az ő járulékalapja után állapítják meg az összegét.

     Nem vagy annyira tanácstalan, magad jöttél rá a megoldásokra, csak megerősítésre volt szükség! 🙂

     Üdv,
     Melinda

 • Vígh Zsófi

  Kedves Melinda!

  Ha jól értelmezem, az sem járható út, ha én már a most születendőre csedet kapok, hogy apa vegye át az utolsó pár hónapra a gyedet, hogy a nagyobb bölcsizhessen folyamatosan? Köszönöm a választ!

  • Melinda

   Kedves Zsófi!

   Amennyiben a bölcsi kezdésekor a kicsire még a CSED jár, akkor vagy lemondasz róla, és apa kaphatja a GYED-et, vagy marad nálad a CSED, de akkor a bölcsőde esetén le kell mondani a GYED-ről. Esetleg a bölcsődei beszoktatást nem lehet addig tolni, hogy lejárjon a CSED, és apa igényelje mindkettőre az ellátásokat?

   • Zsanett

    Kedves Melinda!

    Ha GyED folyósítás alatt visszamegyek a munkahelyemre (ahonnan eljöttem szülni) dolgozni, viszont már nem 8 hanem csak 4 órában a GYED összege is csökken?

 • Renáta

  Kedves Melinda!
  Másik munkahelyen kezdek a bölcsis beszoktatás 2 hetét követően, fizetés nélküli szabadságon maradok az eddigi munkahelyemen. Ha jól értelmezem, a beszoktatás 2 hetére le kell mondanom a GYED-et? 14 napra? Utána pedig újra kell igényelnem?
  Köszönöm a választ!

  • Melinda

   Kedves Renáta!

   Igen, le kell róla mondani, majd az aktív időszak elkezdésének napjától továbbfolyósítási kérelmet kell leadni.

   Üdv,
   Melinda

   • Henrietta Ambrus-Kiss

    Kedves Szakértö!

    Jelenleg GYED-en vagyok a kisfiammal. Október 2-től részmunkaidőben (napi 4 óra, hétvégén 8 óra) alkalmaznak egy üzletben eladóként. (Egy kismamaszövetkezet által)
    Érdeklődni szeretnék, hogy ez megfelelő keresőtevékenységnek minősül-e ahhoz, ha a kisfiam bölcsődébe menne? Tehát nem kellene így lemondanom a GYED-ről?

 • Emőke

  Kedves Melinda!

  Kislányom 2024 októberében tölti a 2 évet, viszont már bölcsődébe jár (most 11 hónapos), emellett májusban érkezik a kistesó. Jelenleg munka mellett kapom a GYED-et. Kérdésem az lenne, hogy abban az esetben, ha útközben átruháznám (ha lehet) a férjemre a GYED-et, abban az esetben a születendő babára igényelhetem én a CSED-et, majd később a GYED-et (a kislányomra járó GYED, addigra már lejár, mire az újszülött baba kapná).

  A folyamatos bölcsődébe járást nem szeretném megszakítani, emiatt ha az átruházás nem megoldható, és lemondanék a fennmaradó GYED-ről, attól igényelhetem a kistesóra a CSED-et, illetve később a GYED-et?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel,
  Emőke

  • Melinda

   Kedves Emőke!

   Sajnos ez így nem működőképes, mivel az ellátásoknak egy kézben kell lenniük. A születendő babára igényelt CSED 1. napjától a nagyobbra járó GYED-et is vissza kell venni apukától.
   Így ha a nagyobb gyermek a CSED ideje alatt bölcsődébe jár, a GYED-ről rá tekintettel le kell mondani. Ettől függetlenül az érkező kicsire igényelhető lesz majd a GYED, illetve a nagyobbra a GYES is.

   Üdv,
   Melinda

   • Eszter

    Kedves Melinda.
    Olyan kérdésem lenne hogy novemberben lenne egy munkahely váltás de közben a Kicsi bölcsibe menne ha a bölcsivel megegyezzek hogy akkor írjuk alá a papírokat mikor a másik munkahelyell akkor is le kell mondanom a gyedrol.? Csak pár napról lenne szó.

    • Melinda

     Kedves Eszter!

     Azokra a napokra, amikor a bölcsőde mellett nem teljesül a keresőtevékenység feltétele, a GYED-re nem vagy jogosult, le kell róla mondani.

     Üdv,
     Melinda

   • Brigitta

    Kedves Melinda!
    Jelenleg GYED-en vagyok 19 honapos kislanyommal, mellette pedig pocaklakommal 9-es koddal tappenzen.
    A munkaltatom en magam vagyok sajat BT-vel.
    Kislanyomat beirattuk bolcsibe, de valasz levelben azt kaptuk csak 2024.09 honaptol tud menni. Viszont a mai nap felhivtak, hogy uresedes van, igy ha szeretnenk mehetne november kozepetol. Tudnak a pocaklakorol, azt mondtak ha kiallitok magamnak egy munkaltatoit akkor mehet igy is, annak ellenere, hogy en itthon vagyok tappenzen es tavasztol a picivel tovabbra is.
    A kerdesem az lenne, hogy ebben az esetben, hogy en 9-es koddal tappenzen vagyok le kell-e mondanom a kislanyom utan jaro GYED-rol? Amennyiben igen, akkor olyat lehet csinalni, hogy apa veszi igenybe a nagy lany utan a GYED-et en pedig maradok tappenzen? Ha van erre mod akkor mi a menete ennek? “Nagy”lanyomra 2024.marciusig jar a gyed, a kicsi pedig pont akkor szuletik.
    Elore is nagyon koszonom a valaszt!!

    • Melinda

     Kedves Brigitta!

     A 9-es kódú táppénz folyósítása alatt a bölcsődés időszakra és gyermekre jár a GYED is, nem kell róla lemondani.

     Üdv,
     Melinda

 • K. Bettina

  Üdvözlöm!
  Jelenleg GYED-en vagyok. Viszont a GYED mellett el kezdtem dolgozni máshol 4 órában. Ez ügyben szeretnék érdeklődni, hogy a gyerekem bölcsödébe járhat e ?

  • Melinda

   Kedves Bettina!

   Igen, mivel teljesül a keresőtevékenység, a gyermek járhat bölcsődébe és a GYED folyósításáról sem kell lemondani.

   Üdv,
   Melinda

   • Szandra

    Kedves Melinda,

    Az lenne a kérdésem, hogy a lánykám 1éves lesz februárban, de már most be kell íratni bölcsibe, ha jövőre szeretném beadni. Tervezzük a második babát, úgy hogy ne kelljen dolgozni visszamennem, de ha már beíratom és jól érzi magát hagynám a bölcsiben.
    A kérdésem az, hogy a következő babára attól független, hogy a lányzó bölcsibe jár megkapok e mindent?(csed gyed?)

    Köszönettel:

    Szandra

    • Melinda

     Kedves Szandra!

     Ez nagyban függ attól, hogy várandós leszel-e már a bölcsőde kezdésekor, vagy sem, dolgozol-e vagy sem? Ugyanis bölcsőde mellett GYED akkor maradhat a nagyobbra, ha te dolgozol, esetleg várandósság alatt szabadságon vagy táppénzen vagy. Ha nem vagy várandós és nem is dolgozol, és emiatt le kell mondanod a GYED-et, ami miatt megszakad a folyamatosság, az következő várandósság esetén a táppénzt veszélyezteti. Így jó lenne, ha a bölcsőde kezdetére már várandós lennél. Ezt követően pedig az adott intézmény dönti el, hogy majd a baba születése után maradhat-e a testvér, mert törvény szerint a dolgozó szülők gyermekeinek jár az állami bölcsődei ellátás.

     Üdv,
     Melinda

 • Anna

  Kedves Melinda!

  Ha a nagyobb gyermekemre gyest kapok, a kisebbre gyedet és még nem akarok vissza menni dolgozni, akkor ha a nagyot beadom bölcsibe a kicsivel otthon vagyok, így nem kell lemondanom a kicsi gyedéről?

  • Melinda

   Kedves Anna!

   Nem, a GYED-bölcsi kapcsolatot mindig csak arra a gyermekre nézzük, akire az ellátás jár. Az, hogy a nagy bölcsibe megy, a kicsire járó ellátást nem érinti.

   Üdv,
   Melinda

 • Barbara Molnár

  Kedves Melinda!
  Jelenleg CSED-en vagyok itthon a kisebbik gyermekemmel, az ikrekre pedig decemberig kapok GYED-et. Védőnői javaslatra áprilistól mennek bölcsibe. Addigra a kistesóval GYED-en leszek. A kérdésem az lenne, hogy ha a CSED lejár és már csak GYED-en leszek mindenkivel, akkor őstermelőként jogosult leszek-e az ikrekre járó GYED-re?
  Azt olvastam, hogy ha őstermelő vagyok, akkor kaphatom az ellátást és bölcsibe is járhatnak. Köszönöm a választ!

  • Melinda

   Kedves Barbara!

   A bölcsőde esetén keresőtevékenység mellett jár a GYED a bölcsődés gyerekekre. Keresőtevékenység minden személyes közreműködést igénylő tevékenység, amelyet a Tbj. törvény 6.§-a felsorol. A biztosított őstermelés is ide tartozik. TEhát ha őstermelőként biztosított vagy, és személyesen látod el a tevékenységet, teljesül a keresőtevkénység feltétele.

   Üdv,
   Melinda

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Kedves Érdeklődő!

Tájékoztatni szeretnélek, hogy 2024.03.29-04.07. között szabadságon tartózkodom. Az ezen időszak alatt érkező levelekre 04.08-tól tudok válaszolni.  

Melinda