TB ellátások

Mire vagyok jogosult? – Az alanyi jogon járó ellátások

A magyar biztosítási- és családtámogatási rendszer rendkívül sok támogatást nyújt a gyermeket nevelő családoknak. Szerencsére ezek egy része alanyi jogon jár, tehát nincs biztosításhoz, jogviszonyhoz kötve. Mindenkinek jár, AKI IGÉNYLI! (Nem jár automatikusan)

 

Most ezeket szeretném csupán röviden összefoglalni és vázolni. A bővebb tájékoztatáshoz, a lehetőségeid teljes körű kiaknázásához egyeztessünk személyesen! 

Ez a táblázat a www.kormanyhivatal.hu oldalról remekül összegzi az ellátásokat, kedvezményeket.  

A leggyakrabban előfordulókat nézzük egyesével

Anyasági támogatás

      Gyermekünk születése esetén az első támogatás, amit kapunk az anyasági támogatás.

      Ki jogosult rá? – A szülést követően az a nő, aki várandóssága alatt legalább 4 alkalommal koraszülés esetén legalább 1 alkalommal – várandósgondozáson vett részt. Jogosult rá továbbá meghatározott feltételek mellett az örökbefogadó szülő és a gyám is.

Mekkora összeg? – Gyermekenként egyszeri 64.125,- forint, ikergyermekek esetén 85.500,- forint. (A gyermek születésekor szociális vetítési alap összegének 225%-a.)

Hogyan kell igényelni? – „Kérelem anyasági támogatás megállapítására” elnevezésű nyomtatványon személyesen, postai úton a kormányhivatalban,  vagy online ügyfélkapu segítségével a https://eugyfel.allamkincstar.gov.hu/ oldalon keresztül. A szülést követő 6 hónapon belül igényelhető!

Családi pótlék

Ki jogosult rá? – Két része van: Nevelési ellátás, mely a még nem tanköteles gyermek után jár, és az iskoláztatási támogatás, mely tanköteles vagy már nem tanköteles, de köznevelési intézményben tanulmányokat folytató gyermek után jár. Igényelheti a gyermekkel egy háztartásban élő vérszerinti- vagy örökbefogadó szülő, a szülő házastársa, élettársa, nevelőszülő, gyám, gyermekotthon vezetője és szociális intézmény vezetője. 

 

Mekkora összeg?

CSALÁDI PÓTLÉK ÖSSZEGE

1 GYERMEK

2 SZÜLŐ

EGYEDÜLÁLLÓ SZÜLŐ

12.200,- forint

13.700,- forint

2 GYERMEK

13.300,- forint

14.800,- forint

3 VAGY TÖBB GYERMEK

16.000,- forint

17.000,- forint

 

EMELT ÖSSZEGŰ CSALÁDI PÓTLÉK ÖSSZEGE (Tartósan beteg, illetve súlyos fogyatékkal élő gyermeket nevelők esetén)

2 SZÜLŐ

EGYEDÜLÁLLÓ SZÜLŐ

23.300,- forint gyermekenként

25.900,- forint gyermekenként

NAGYKORÚ FOGYATÉKKAL ÉLŐ GYERMEKET NEVELŐK

20.300,- forint gyermekenként

Hogyan kell igényelni? – „Kérelem családi pótlék megállapítására” elnevezésű nyomtatványon személyesen, postai úton a kormányhivatalban,  vagy online ügyfélkapu segítségével a https://eugyfel.allamkincstar.gov.hu/ oldalon keresztül.
Visszamenőleg CSAK a tárgyhónapot megelőző 2. hónap első napjától lehet igényelni.

GYES - gyermekgondozást segítő ellátás

Ki jogosult rá? – A szülő, a kiskorú szülő (ha a gyermekének nincs gyámja, vagy a 16. életévét betöltött kiskorú szülő a saját háztartásában nevelt gyermekének gyámjával nem él egy háztartásban) valamint a gyám. A GYES a gyermek 3 éves koráig jár, ikergyermek esetén a tankötelesség válás évének végéig.

Mekkora összeg? Az ellátás havi összege azonos a szociális vetítési alap
összegével, azaz 28.500,- forint

Hogyan kell igényelni? – „Kérelem gyermekgondozást segítő ellátás megállapítására” elnevezésű nyomtatványon személyesen, postai úton a kormányhivatalban,  vagy online ügyfélkapu segítségével a https://eugyfel.allamkincstar.gov.hu/ oldalon keresztül.
Visszamenőleg CSAK a tárgyhónapot megelőző 2. hónap első napjától lehet igényelni.

Fontosnak tartom kiemelni, hogy ha az anyuka nem jogosult a CSED-re, GYED-re, hallgatói GYED-re, akkor a szülés napjától tudja igényelni a GYES-t.

GYET - gyermeknevelési támogatás

Ki jogosult rá? – A szülő és a gyám, aki saját háztartásában három vagy több kiskorú gyermeket nevel. A támogatás a legfiatalabb gyermek 3. életévének betöltésétől 8. életévének betöltéséig jár.

Mekkora összeg? Az ellátás havi összege azonos a szociális vetítési alap összegével, azaz 28.500,- forint.

Babakötvény

      Nem csak mi, hanem gyermekünk is kap egy bizonyos életkezdési támogatást, melyet babakötvény néven talán jobban ismerhetünk. 

      Ki jogosult rá? – A 2005. december 31. napja után született belföldi gyermek és a 2017. június 30. napja után született külföldi gyermek.

Mekkora összeg? – Az egyszeri támogatás összege 42.500,- forint.

Hogyan kell igényelni? – Belföldi gyermek esetében automatikus az ügyintézés, külföldi gyermek esetén kérelmezni szükséges.

Hova érkezik a pénz? – A gyermek nevére megnyitásra kerülő letéti számlán kerül elhelyezésre a Magyar Államkincstárnál. Az összeg ezen a letéti számlán kamatozik, melyet a gyermek a hozammal együtt a 18. életévének betöltése után a törvényben meghatározott célokra használhat fel. Az életkezdési támogatás letéti számlán nyilvántartott összege Kincstári Startértékpapírszámla megnyitásával gyarapítható.

A következő cikkben a biztosítási jogviszonyhoz kötött ellátásokat vesszük sorra. 

Innen pedig letölthető egy összefoglaló PDF az ellátásokról.

One Comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Kedves Érdeklődő!

Tájékoztatni szeretnélek, hogy 2024.03.29-04.07. között szabadságon tartózkodom. Az ezen időszak alatt érkező levelekre 04.08-tól tudok válaszolni.  

Melinda