TB ellátások

Ellátások sorrendje, igénylése

Az interneten fellelhető információhalmaz ellenére még mindig nagyon sok kismama számára kérdéses, hogy mikor és milyen ellátásokat tud igénybe venni. A fenti útikalauz es az ellátásokat összefoglaló PDF nagy segítséget nyújt ebben. 

Ezeken túl figyelemetekbe ajánlom a részletesebb leírásokat tartalmazó cikkeket, melyek az alanyi jogon járó ellátásokról és a biztosítási jogviszonyhoz kötött ellátásokról készültek. 

Itt viszont az állandó jelleggel felmerülő, apróbb pontosítást igénylő kérdéseket szeretném megválaszolni. 

Mikor célszerű igényelni a CSED-et?

Erre a kérdésre egyöntetű választ nem lehet adni, ugyanis több tényezőtől is függ. A pontos válaszhoz meg kell vizsgálni a jelenlegi jogviszony kezdetét, az itt kapott béreket, táppénzeket, ezek időtartamát. Szükséges pontosan tudni, hogy milyen összegűek lesznek az ellátások 28 nappal korábban igényelve a CSED-et, vagy ha csak szülés napjától igényled? Mész-e táppénzre szülés előtt, mekkora lesz ennek az összege? Milyen összegű GYED-re számíthasz? 
Általánosságban elmondható, hogy ha a táppénz magasabb, mint a későbbi GYED összege, akkor célszerű a szülés napjától igényelni a CSED-et. Ha pedig a GYED magasabb, akkor a kiírt dátum előtt 28 nappal javasolt igényelni. De ezt nagyban befolyásolhatja a CSED egyik, illetve másik időpont szerinti összege, mert teljesen más lehet a kapható összeg az eltérő számítási időszak miatt.

Ha egyidejűleg több biztosítási jogviszonnyal rendelkezel

Nem egyedi eset, hogy egy kismama 2 munkahellyel, vagy a munkaviszonya mellett egyéni vállalkozással is rendelkezik, esetleg ügyvezető, megbízási jogviszonya van, stb. 

Az egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény (1997. évi LXXXIII. tv. – Ebtv.) kimondja: 

„39/A § (4) Az (1) bekezdés szerinti ellátásokra való jogosultságot, a folyósítás időtartamát és az ellátás összegét jogviszonyonként kell elbírálni és megállapítani.”

Ilyen esetben tehát minden jogviszonyban külön-külön szükséges megnézni, hogy fennáll-e az ellátások igényléséhez szükséges minden feltétel. 
Ha igen, minden jogviszonyból járnak ellátások.
Ha nem, akkor csak abból a jogviszonyból jár ellátás, ahol a feltételek teljesülnek. 

Kinek a feladata az ellátások igénylése?

A biztosítási jogviszonyhoz kötött ellátásokat (táppénz, CSED, GYED) mindig a kismama igényli meg a szükséges nyomtatványon, amit a foglalkoztatóhoz kell benyújtani minden esetben. Ha ő TB kifizetőhely, ő fogja elbírálni a benyújtást követő 8 napon belül az ellátást (amennyiben nincs szükség hiánypótlásra), amelyről határozatot hoz és a folyósítás is az ő feladata a következő fejezetben írtak szerint. Ha nem társadalombiztosítási kifizetőhely, akkor az igénylés beérkezését követően 5 napja van továbbítani a szükséges mellékletekkel, foglalkoztatói igazolással a székhelye szerint illetékes megyei kormányhivatalhoz, akik 8 napon belül (hiánypótlás nélkül) bírálják el az igénylést. 

Néhány esetben előfordulhat, hogy a munkáltató nem együttműködő. Ekkor meg kell próbálni személyesen igényelni az ellátást a munkáltató székhelye szerint illetékes megyei kormányhivatalnál, mellékelve a személyes igénylés indokoltságát tartalmazó levelet. 

Amennyiben a kismama önfoglalkoztató (egyéni vállalkozó, őstermelő), az ellátások igénylését magának kell beküldenie, esetleg a könyvelő igényli meg az ellátásokat. 

Az alanyi jogon járó ellátások (GYES, családi pótlék, egyszeri anyasági támogatás, GYET) szintén csak akkor járnak, ha megigényelte őket a kismama. Hiába járnak alanyi jogon, mindent igényelni kell. 
Ezeket legegyszerűbben ügyfélkapus bejelentkezéssel a https://eugyfel.allamkincstar.gov.hu/ felületen lehet igényleni. De személyesen, vagy postai úton is benyújtható az igénylés a lakóhely szerint illetékes megyei kormányhivataloknál. 

Mikor és ki utalja az ellátásokat?

Minden ellátást a tárgyhónapot követő hónapban fizetnek ki alapvetően. 

Biztosítási jogviszonyhoz között ellátásokat (táppénz, CSED, GYED):

 • TB kifizetőhely: a tárgyhónapot követő hónap bérfizetési napján, tárgyhónapot megelőző időszakra járó ellátást akár hóközi kifizetéssel is fizethet.
 • Kormányhivatal: a tárgyhónapot követő hónap 10-ig fizeti ki (általában 5-7. között érkezik), tárgyhónapot megelőző időszakra járó ellátás hóközi kifizetéssel a határozathozatalt követő 5 napon belül

Családtámogatási ellátásokat: 

 • tárgyhónapot követő hónap első munkanapján utalják, 2. munkanapján érkezik a számlákra. 
 • tárgyhónapot megelőző időszakra járó ellátást hóközi kifizetéssel a határozathozatalt követő 5 napon belül
 • évente néhány esetben (karácsonykor és iskolakezdés előtt) előrehozott kifizetés történik (pl decemberre járó ellátást nem januárban, hanem már decemberben utalják)

A fent írtakból látható, hogy nem lehet ugyanarra az esetre azonos sémájú válaszokat adni. Ahogyan két várandósság vagy gyermek sem egyforma, a kismamák helyzete is a maga módján egyedi. Minden eset más, minden családi helyzet egyedi. Mérlegelni csak a pontos körülmények ismerete mellett lehetséges. Ha ebben segítséget szeretnél kapni, akkor keress bátran és együtt megbeszéljük, hogyan jártok a legjobban!

4 hozzászólás

 • Sárköziné Fenyár Erzsébet

  Jó napot kívánok! A következő kérdésben szeretném a segítségét kérni. A férjem két munkahelyel rendelkezik, 7 év folyamatos munkavisszonnyal. Az egyik munkáltatójánál igénybe vette az apa gyedet 2021.10.13.- 2023.04.24. napjáig bruttó 7.458,22 ft naptári nap összegben. kérdésem az lenne, hogy a mási munkáltatónál még megigényelheti-e az apa gyedet? Az egyik munkahely állami fentartásu iskola a másik pedig egyházi fentartású. Válaszát megköszönve.
  Tissztelettel: Sárköziné Fenyár Erzsébet.

  • Melinda

   Kedves Erzsébet!

   6 hónapra visszamenőleg lehet leadni, így 2023. januári igénylés esetén 2022.07.01-től kérheti, amennyiben ezen dátumkor ennél a munkáltatónál állt foglalkoztatásban, és a baba születését megelőzően ebben a jogviszonyban is rendelkezik a szükséges 365 biztosított nappal. Mindenképpen adjátok be, ha mégsem jogosult, akkor elutasítják maximum.

   Szép napot!
   Melinda

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Kedves Érdeklődő!

Tájékoztatni szeretnélek, hogy a nyári szabadságok, egyéb projektek miatt júliusban és augusztusban nem, vagy csak nagyon minimális számban tudok tanácsadást vállalni.

Kérlek, most mindenképp e-mailt írj, és NE a „Kapcsolat” menüpont alatti felületet használd üzenetküldésre!

Köszönöm!

Melinda